"Telegrafia pentru radioamatorism, este ca sarea în bucate"
"Amateur radio without telegraphy is a food tasteless"

- Antenă multiband - I

Este bine ştiut că mulţi radioamatori care locuiesc la bloc nu au posibilitatea montării unor antene pentru traficul în US din cauza spaţiului sau din cauza oponenţei si răutăţii vecinilor.
În cele ce urmează vă prezint o antenă simplă dar cu randament ridicat care asigură traficul în 7 benzi de US de la 7 la 28 MHz. Funcționează satisfăcător și în banda de 50 MHz.

Nu voi intra in amănunte teoretice întru-cât prezentarea de faţă se adresează radioamatorilor începatori sau celor care nu au alte posibilitaţi de instalare. Consider că aceştia sunt interesaţi de realizarea practică şi mai puţin de teorie.

Antena poate fi instalată vertical (în acest caz favorizând QSO-urile DX) sau orizontal

Menţionez că antena în cauză este instalată la domiciliul subsemnatului la etajul IX, în balcon, perpendicular pe acesta în poziţie orizontală. Este în funcţiune din anul 2004. O antenă identică a fost instalată pe acoperiş dar în poziţie verticală. Diferenţa intre cele două. este polarizarea, orizontală la prima si verticală la a doua. Pare paradoxal dar antena montată vertical adună mai puţini paraziţi industriali în comparaţie cu cea orizontală. O altă diferenţă majoră, antena montată vertical beneficiază de un unghi mic de plecare a undelor, favorabil traficului DX.

Antena din balcon este montată perpendicular pe unul din capetele balconului iar contragreutatea este pusă în lungul acestuia la un unghi de 90'.
.
Pentru construcţia antenei avem nevoie de un băţ de undiţă telescopic, din fibră de sticlă de 8m, care se găseşte la obor sau la magazinele turceşti şi chinezeşti la un preţ de 20-30 lei. Mai avem nevoie de două bucăţi de sârmă izolată de 1,5 mm, în lungime de 7,1 m (+10-12 cm) şi de un mic izolator. Ultimul element al undiţei se taie la o distanţă de 58-60mm de vârf. Unul din conductori se des-izolează pe o lungime de 15-20mm la un capăt. Aceiaşi operaţiune se efectuează la capătul celălalt, dar pe o lungime de cca 100-120mm atât cat să se poată trece prin izolator şi să rămînă spaţiu pentru lipirea liniei de alimentare.
.
Conductorul utilizat pentru contragreutate se des-izolează doar la un capăt spre izolator. După legarea ambilor conductori la izolator, se lipeşte linia de alimentare (despre aceasta vom discuta mai jos) la cele două fire. Se perforează capacul filetat al undiţei cu o gaură pentru introducerea contragreutăţii dinspre interior spre exterior şi încă o gaură mai mare prin care se scoate linia de alimentare. Apoi se introduce conductorul radiant în interiorul undiţei, se scoate capătul des-izolat de 15-20mm prin ultimul element tăiat ca mai sus, se întoarce spre exterior pe axul elementului tăiat şi se matisează strîns cu o sârmă subţire sau un fir de plastic. Se întind complect elementele undiţei şi se înşurubează capacul inferior. Astfel izolatorul şi punctele de conectare a liniei, vor fi în interior ferite de intemperii. Elementele telescopice ale undiţei se trag bine spre exterior şi se rotesc puţin forţat. Rezistă astfel în pozitie verticală sau orizontală la orice vânt. Nu este necesară (şi nici indicată) utilizarea de coliere.Contragreutatea se izolează la capătul liber şi se întinde de alungul balconului pe exterior sau interior. La montarea în poziţie verticală se va ţine seamă ca linia de alimentare să fie pozitionată întotdeauna la 90' de contragreutate sau la verticala radiantului. În caz contrar linia va colecta mai mulţi paraziţi.
.
Linia de alimentare:  cea mai simplă soluţie este utilizarea unui cablu panglică pentru Tv de 300 ohmi. In lipsă putem confecţiona o linie din doi conductori izolaţi puşi paralel, menţinuţi cu mici distanţiere de plastic de 3 cm lungime, cu perforaţii pentru introducerea lor la 7mm de capete. Se montează distanţiere din 50 in 50 de cm. Sau cumpăraţi o "ladder line" de 450 ohmi, este mai rezistentă dar şi mai scumpă. O altă soluţie este montarea în paralel a două cabluri coaxiale pentru Tv de 75 de ohmi. Vom obţine o linie cu impedanţa de 150 ohmi. Tresele cablurilor se vor suda împreună la capete, iar linia de alimentare o constituie cele două conductoare din mijlocul cablului. Cablurile vor fi legate între ele din loc în loc cu bandă izolatoare, fir de plastic sau chiar o sârmă subţire. Nu am observat diferenţe majore la acord, în funcţie de impedanţă. Lungimea optimă a liniei se situează în jurul a 10,5m. O altă lungime este de 20m, iar a treia de 30,5m.



.
Este necesar utilizarea unui Z-Match pentru cuplarea liniei la emiţător sau transceiver. Recomand Z-match-ul publicat de VK5BR pe saitul său:
Între TRCV şi Z-Match se intercalează un SWR-metru. Nu este necesar SWR-metru pe linia de alimentare întru-cât aceasta lucrează în regim acordat. Utilizez un asemenea cuplor încă din 1970 (când a fost publicat de G5RV) şi sunt foarte mulţumit de rezultatele obtinute.

Sus: antena multiband
Jos: antena Helix
ambele montate orizontal într-un balcon la bloc



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu