"Telegrafia pentru radioamatorism, este ca sarea în bucate"
"Amateur radio without telegraphy is a food tasteless"

Antena Zeppelin

   Antena cunoscută sub acest nume, este o antenă fir lung în L/2 la care alimentarea se face la unul din capete cu ajutorul unei linii paralele acordate. Este cunoscută şi sub numele de antena Zepp.
   A fost proiectată şi construită de Hans Beggerow, pentru a fi utilizată pe dirijabilul Graf Zeppelin. A obţinut patentul german nr. 225204 în anul 1909.
   Iniţial se folosea o antenă fir lung, care era conectată direct la etajul final al emiţătorului, dar pe anumite frecvenţe apăreau tensiuni mari, care produceau scântei în circuitul de acord al emiţătorului. Pentru a se evita acest lucru, periculos pentru un dirijabil, a fost nevoie de echilibrarea sistemului. Beggerow a fost primul care a folosit la o antenă, o linie de alimentare acordată.

Antena Zeppelin (Zepp):

   Varianta constructivă cea mai răspândită, pentru utilizare multiband, este prezentată în fig. 2. Lungimea radiantului este de 41,15 m, iar a liniei de alimentare de 13,75 m sau 30,30m.

                                                                            Fig.2

   Impedanţa liniei de alimentare este cuprinsă între 200 şi 600 ohmi. În practică s-a dovedit că impedanţa liniei influenţează foarte puţin funcţionarea antenei.
   În funcţie de spaţiul existent se pot construi variante mai scurte: radiantul cu o lungime de 20,4m sau 10,6m si linia de 12,2m, radiantul de 10,1m si linia de 10,1m.

   Pornind de la această schemă, au fost construite de către radioamatori diferite variante, pentru îmbunătăţirea performanţelor. Astfel a apărut antena Double Zeppelin (DZ), Extended Double Zeppelin (EDZ), Vertical Zeppelin (VZ), Extended Vertical Zeppelin (EVZ) cunoscută şi sub denumirea de  J-pole, DL7AB, OH1NE, etc.

Dublu Zeppelin (DZ):

   Este compusă din două antene Zeppelin (fig.3)  puse cap la cap, alimentate cu o singură linie paralelă acordată, devenind o antenă simetrică. Este una din cele mai eficiente antene filare.



 fig. 3

   Dimensiunile sunt identice cu ale antenei alimentate la un capăt. Fiecare braţ are 20,57m (total 41,15m). Linia de alimentare poate avea o lungime de 12,8m, 23,6m sau 30,3m.
   O variantă foarte eficientă (experimentată şi descrisă de YO7DZ), are dimensiunea radiantului de 2x 20,20m. Împreună cu linia de alimentare de 20,20m formează un tot simetric.
   In fig.4 absolut informativ se poate vedea diagrama de radiaţie a unei antene DZ cu dimensiunile de 2x 10,1m, linia de alimentare de 10,1m. În banda de 18 MHz lucrează ca o antenă EDZ, deci cu un câştig de ~3dBd.





fig. 4

   Pentru a obţine diagramele de radiaţie corecte ale unei antenee, simularea pe calculator se face introducând în calcul şi elementele din spaţiul înconjurător. Numai aşa vom avea o diagramă corectă.

Notă: A nu se face confuzie cu antena "Dublet". Aceasta este un dipol cu o lungime oarecare, de regulă nu pe o anumită bandă, dar care este folosită ca antenă multi-band.


Dublu Zeppelin Extins (EDZ):
   Această antenă este formată din două braţe egale, cu o lungime de 0,64 L fiecare, ce aduce faţă de DZ un câştig de 3,12 dBd, pe frecvenţa pentru care a fost calculată.
                                                                             fig. 5

Rezultatele cele mai bune se obţin pe frecvenţa de bază, dar funcţionează destul de bine şi pe benzile armonice. Diagrama de radiaţie în plan orizontal pe frecvenţa de bază se poate vedea în fig. 6.

                                                                        fig.6

   O antenă EDZ pentru benzile superioare are braţele de 7,1m şi o linie paralelă de alimentare, cu impedanţa  de 200-450 Ohmi, cu o lungime de 30,3m, permite utilizarea pe 6 benzi de la 10 la 50 MHz. În banda de 10 MHz, funcţionează ca o antenă DZ. Pe benzile de 24 si 28 MHz, apare câştigul de ~3 dBd. Prin lungirea liniei de alimentare, poate să se acordeze şi în banda de 7 MHz, funcţionând ca un dipol scurtat.
   Această antenă poate fi montată pe două beţe de undiţă şi cu ajutorul unui rotor de antenă Tv, poate deveni o antenă rotativă bi-direcţională simplă şi ieftină.

Notă: Toate variantele antenei orizontale, pot fi instalate ca Inverted-Vee.

Zeppelin Vertical (VZ):

   O expunere pe larg a variantei constructive a acestei antene se găseşte aici <<<*>>>

                                                                   fig. 7

   Desigur, toate aceste antene pentru a fi cuplate la un transceiver, au nevoie de un Z-Match (Transmatch), pentru a transforma impedanţa mare a liniei de alimentare, în impedanţa mică de 50-75 Ohmi cerută de intrarea în transceiver.


                                                                         fig. 8


    Detalii constructive despre acest Z-Match se găsesc aici <<<*>>>

  Personal am descoperit antena Zeppelin prin anii 1964-65 şi nu am mai renunţat la ea. Consider că este cea mai bună şi eficientă antenă filară. Tot atunci am construit şi primul Z-Match asemănător cu cel din figura de mai sus, dar publicat de G5RV.



Altă notă:...
   Se aude în trafic destul de frecvent expresia " transmaciul meu păcăleşte antena"...
Această expresie a fost lansată în urmă cu vre-o 25-30 de ani de un amic, (băiat bun de altfel) care acum după ce s-a mai deşteptat, nu mai recunoaşte paternitea expresiei...
Iar alţii au preluat-o pe ne-mestecate...

Aşteptăm să se mai deştepte şi acei alţii... Hi...







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu