"Telegrafia pentru radioamatorism, este ca sarea în bucate"
"Amateur radio without telegraphy is a food tasteless"

2013 – 2014 ani aniversari pentru comunicaţiile din România

   România a fost printre primele ţări care au introdus comunicaţiile telegrafice prin fir şi prin radio - care în acea perioadă de început se numea TFF - telegrafie fără fir.

Se împlinesc 160 de ani de la instalarea primei linii telegrafice Viena-Timişoara-Alba Iulia-Sibiu-Cluj, dată în funcţiune în anul 1853.
În 1854 se deschide linia telegrafică Sibiu-Braşov, Braşov-Bucureşti şi Bucureşti-Giurgiu-Russe, apoi Timişoara-Lugoj-Orşova.

140 ani (1873) de la înfiinţarea primei unităţi de telegrafie din Armata Regală Română, în urma decretului 1303/1873 dat de regele Carol I.

                       Aparat telegrafic de producţie românească

110 ani – (1903) Serviciul Maritim Român instalează primele staţii radio (TFF) în porturile Constanţa, Galaţi, Cernavodă, Călăraşi, Giurgiu şi pe mai multe nave printre care: navele de pasageri "Carol-I", "Principesa Maria", "România". Prima navă militară utilată cu un post TFF a fost crucişătorul "Elisabeta".

100 ani - (1914), de la punerea în funcţiune a primei staţii radio-telegrafice guvernamentale, pentru comunicaţii naţionale şi internaţionale, sub numele de "SNTFF = Staţiunea Naţională de Telegrafie Fără Fir". Era utilizată pentru transmiterea şi recepţionarea mesajelor guvernamentale dar şi pentru telegrame de presă necesare ziarelor din ţară şi străinătate. Prima legătură a fost stabilită cu staţiile marinei din Galaţi şi Constanţa. Apoi s-au stabilit legături permanente cu Atena (ATA), Roma (ICD), Paris, etc. Instalată în parcul Carol, staţia avea o putere de 150 kW iar antena era montată pe doi piloni de 75m înălţime. În următorii doi ani vor mai fi instalate încă 3 staţii de mare putere.

Tot în 1914 România aderă la Convenţia Radiotelegrafică Internaţională.
Demn de remarcat – în anul 1916 staţia din parcul Carol a fost montată pe trei vagoane de cale ferată, devenind astfel prima staţie terestră-mobilă, din lume. A fost utilizată în cursul primului război mondial, pe traseul Bucureşti - Iaşi.

Pentru a marca aniversarea acestor evenimente importante pentru ţara noastră, pentru istoria noastră, PRO-CW-CLUB a instituit diploma aniversară

ROUMANIAN RADIO & TELEGRAPH ANNIVERSARY CERTIFICATE


Condiţiile pentru obţinerea diplomei se găsesc la adresa: http://yo6ex-awards.blogspot.com


.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu